Strømsparetips

På denne siden vil du finne strømsparetips som kan hjelpe deg med å minske ditt strømforbruk og dine strømkostnader. Ved å ta disse tipsene på alvor vil du også støtte miljøet og forhåpentligvis være med på å forandre din hverdag til det bedre. Dermed er det god grunn til å ta disse til seg uansett hvilken strømleverandør, strømavtale eller strømpriser du har. Der tall og statistikk for vane fremkommer, er disse basert på forskning i store folkegrupper og du vil helt sikkert finne flere interessante strømsparingstips.

Strømforbruk

I et land som Norge går en stor del av strømforbruket til oppvarming av husstanden, i gjennomsnitt omtrent 50% strømforbruk i løpet av et år. Deretter går omlag 20% til varmtvann brukt til dusj, oppvask og andre apparater som bruker vann. De resterende 20 – 30% går til andre elektriske apparater som TV, kjøleskap, belysning osv. Ved å følge disse tipsene kan du kutte strømforbruket i alle disse kategoriene.

Dusj og bad

Det er greit å vite at det går med enorme mengder varmt vann når man fyller et badekar. I gjennomsnitt bruker en person rundt 70–100 liter varmt vann daglig. Dette innebærer et strømforbruk på ca. 3–5 kWt daglig som tilsvarer rundt 1100–1800 kWt i året. Beregninger viser at om du bruker 5 minutter i dusjen i stedet for 15 vil strømforbruket synke med 700 kWt i året.

Det kan være lurt å bytte vanlig dusjhode hvor utslipp ofte kan være 14-16 liter i minuttet, med sparedusjhode som slipper ut rundt 5–7 liter i minuttet. Med dagens sparedusjhoder blir dusjopplevelsen i stor grad den samme. Du kan minske forbruk av strøm med opptil 70% ved å skifte dusjhode.

Bytt pakninger på dryppende kraner. Undersøkelser viser at en kran som drypper ofte kan forbruke kraft for rundt 700 kWt i året. Dette tilsvarer igjen rundt 500 kroner i året dryppende bort.

Om du bor i en hustand hvor du selv kan styre temperaturen på varmtvannet anbefaler vi at temperaturmåleren ligger på 60 °C. Temperaturmåleren må aldri under 55 °C da det kan oppstå salmonella bakterier.

Matlaging

Et velutstyrt kjøkken er noe mange har og andre drømmer om. Kjøkkenet er den plassen i hjemmet hvor det er størst forbruk av strøm og det er derfor rom for store strømbesparelser.

Ved kjøp av nye hvitevarer kan det være lurt å kjøpe et miljøvennlig og strømsparende alternativ. Selv om energisparehvitvarene ved kjøp kanskje ikke er det billigste alternativet, tjener du ofte inn differansen i lengden. De fleste hvitevarer på markedet er merket med A++ til G der A++ er det beste alternativet. Dimensjonen på hvitevarene har også en betydning for forbruk av strøm. Kjøp hvitevarer som passer ditt strømforbruk og ikke er unødvendig stort.

Mikrobølgeovnen er flittig brukt i flere hjem. Det anbefales å bruke mikrobølgeovn kun til små retter og til få personer (under 4). Flere bruker også mikrobølgeovnen til å tine frosne varer. Dette er ikke å anbefale da det både er best for maten og energibesparende om den får tine på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet.

La være å starte oppvaskmaskinen med mindre den er full av oppvask.

Mesteparten av strømforbruket skjer rundt ovnen. Her er flere tips til matlagningen:
  • Skal du koke opp vann så lønner det seg å koke det opp i en vannkoker for så å helle det over i en kasserolle. Har du ikke vannkoker så legg et tettsittende lokk over kasserollen. Med et tettsittende lokk sparer du 70 % av energien.
  • Bruk stekeplater og kasseroller med flat bunn og etter ditt størrelsenivå.
  • Utnytt varmen fra platene ved å skru de av noen minutter før maten er ferdig. Dette vil ikke gå utover matlagingen.
  • Det kan være smart å lage flere retter med en gang når du først bruker ovnen. Rettene kan eventuelt også senere varmes opp i mikrobølgeovn.
Kjøleskap og fryser

Kjøleskap og frysere har utviklet seg mye de siste årene og er mye mer energieffektive enn de var tidligere. Det kan være lurt å bytte ut et gammelt med nytt.

Mesteparten av strømforbruket skjer rundt ovnen. Her er flere tips til matlagningen:
  • En isbelagt fryser bruker mer energi. Tin opp fryseren med jevne mellomrom (to ganger per år er bra).
  • Pass på å holde baksiden av kjøleskap og fryseren rent. Dette for å motvirke at kjøleaggregatet blir presset til å jobbe hardere.
  • Still inn rett temperatur i både fryser og kjøleskap. I kjøleskapet anbefales 5 °C og i fryseren anbefales -18 °C. Hver ekstra grad øker energiforbruket med ca. 10% for kjøleskapet og 6% for fryseren.
  • Pass på at dører og lås på kjøleskap/fryseren lukker seg ordentlig igjen. Kontroller at gummilistene er hele med jevne mellomrom og bytt ut disse når de er skadet.
  • La maten kjøle seg før du setter den inn i kjøleskapet, ellers går det unødvendig med energi til å kjøle den varme maten.
  • Bruk bare kjøkkenvifta når det er nødvendig. Den transporterer ut store mengder oppvarmet inneluft.
  • Unngå å plassere kjøleskapet eller fryser nær en varmekilde. Tenk på at fryseren bruker mindre strøm om den plasseres i et kjølig rom, for eksempel en kjeller eller bod.
  • Tin fryst mat i kjøleskap så tar du vare på kulden.
  • Fyll mat i fryseren slik at den blir full. En full fryser bruker mindre kraft enn en tom.
Kjøkkenutstyr
Forbruk
Kjøleskap (nyere modell)
100W
Fryser (nyere modell)
100-150W
Avtrekksvifte
200-300W
El-vips
300-400W
Mixer
400-600W
Kaffetrakter
400-800W
Brødrister
800-1000W
Mikrobølgeovn
900-1500W
Kaffemaskin
1500W
Vannkoker
1500-2000W
Komfyr
1800-2500W
Varmluftsovn
3000W
Oppvask og klesvask

Oppvask eller klesvask er to områder i hverdagen hvor det finnes store besparingsmuligheter.

Bruk av oppvaskmaskin:
  • Oppvaskmaskinen bruker kun varmtvann i spesifikke deler av programmene. Det kan derfor være lurt å koble maskinen kun til kaldtvann, maskinen vil da selv varme opp det vannet den trenger i programmet sitt. Ved å gjøre dette kan man spare inn 30% av forbruket.
  • Forsøk å ikke kjøre en halvfull maskin, la den fylle seg opp før du bruker den.
  • Skru av tørkeprogrammet på oppvaskmaskinen da oppvasken som oftest tørker seg selv ved hjelp av varmen i maskinen. Du kan også åpne døren og la oppvasken lufttørke.
  • Det er ofte nok å bruke et hurtigprogram med makstemperatur på 55 °C for å få oppvasken ren.
Oppvask for hånd:
  • Det er ofte nok å bruke et hurtigprogram med makstemperatur på 55 °C for å få oppvasken ren.
  • Bruk en balje eller oppvaskkummen når du vasker håndvask da det går 2–3 ganger mer strøm om du vasker under rennende vann fremfor med maskin.
Bruk av vaskemaskin (klær):
  • Fyll alltid maskinen din ordentlig full. Maskinen bruker nesten like mye energi uavhengig av hvor full den er. Det er derfor unødvendig å vaske få plagg.
  • Med vanlige forbruksklær trengs det ikke forvask. Vask kun ordentlige skittene klær, sengetøy og undertøy med forvask program.
  • Vask også kun nødvendige plagg med 60 °C. Dagens vaskemiddel fungerer bedre på lavere varme.
  • Bruk et høy sentrifugeringsprogram, ellers går det for mye energi til tørking. Bruk heller tørketrommel enn tørkeskap.
  • Lufttørk så ofte du kan, og så mye som mulig om sommeren, det er også bedre for klærne.
Ved kjøp av nytt utstyr anbefales:
  • En vaskemaskin med minst 1000 omdreininger.
  • En vaskemaskin som passer ditt behov og ikke er for stor. Er dere flere kan det lønne seg med en stor så man får unna så mye som mulig på en gang.
  • Blant tørketromler anbefales typen kondenstørketrommel.
Utstyr
Forbruk
Håndkletørk
20-50W
Oppvaskmaskin
1500-2000W
Strykejern
1500-2000W
Tørkeskap
2000W
Tørketrommel
2000-2500W
Annen elektronikk

En av de største strømtyvene er standby eller hvilemodus i elektriske apparater. Med de nyeste produktene på markedet kan det være vanskelig og se om apparatet faktisk er skrudd av eller står i hvilemodus. Apparater som står i hvilemodus står for omlag 2% av landets totale strømforbruk – eller 500 kWt årlig i en vanlig husholdning.

Det er viktig å skru av alle elektriske apparater, ikke bare med fjernkontrollen men også av og på knappen på selve apparatet. Vi anbefaler å dra ut stikkontakten på apparater det lar seg gjøre på.

En annen strømforbruker er ladere som står i kontakten men som ikke blir brukt. De forbruker strøm selv om de ikke er koblet til mobiltelefon, bærbar pc eller andre lignende apparater. Husk derfor å ta dem ut av stikkontakten.

Belysning

Norge er et land hvor det store deler av året er mørkt og grått. Det er derfor viktig for trivsel og velvære at vi har god belysning. Det er også viktig at man velger den riktige formen for belysning for å spare miljø samtidig som det ikke går utover trivsel.

Ved å bytte ut dine ordinære lyspærer med sparepærer reduseres ditt strømforbruk betraktelig. En sparepære har vesentlig lenger levetid enn en vanlig lyspære. Du vil derfor spare penger og bryderi med hyppigere utskiftning hvis du går over til sparepærer. En sparepære bruker 1/4 av energien som en vanlig lyspære gjør uten at det går utover lyseffekten.

Når du skal kjøpe spotlys, lysrør eller andre belysningsprodukter: Undersøk på forhånd hva som har lengst levetid og bruker minst strøm. Det vil spare deg for både tid og penger samtidig som du tar vare på miljøet i fremtiden.

Oppvarming

Om du bor i et hus er det viktig at du har riktig innendørstemperatur. Her finner du noen tips for hvordan oppvarming og strømsparing:

  • Strømsparing kan ofte være kostbart, men vil lønne seg på lengre sikt. Om man har mulighet er det lurt å etterisolere, bytte ut gamle vinduer og muligens installere varmepumpe.
  • Det kan være lurt å ha en god innendørs temperatur. Vi anbefaler 21 °C i oppholdsrom og 18 °C i soverom. Det er lurt å ikke la det være åpen tilgang mellom rom med forskjellige temperaturnivå, da temperaturen vil jevne seg ut og man må bruke mer energi på og varme opp oppholdsrommene. Å senke hustemperaturen med en grad kan gi strømbesparelse på opptil 5%.
  • Om du skal lufte så gjør det helst kort og intensivt i stedet for litt over lengere tid. Det er også lurt å skru av ovner og varmeapperater når du kjøler ned eller lufter huset.
  • Sett helst ikke større møblement rundt ovner da radiatoren i ovnen må jobbe hardere for å oppnå samme mål. Dette krever mer energi og hindrer også varmen og spre seg rundt i rommet.
  • Om du reiser på ferie eller er borte over lengere tid er det viktig å skru av alle varmeapperater. Er det vinter og kaldt kan det være greit å ha en romtemperatur på rundt 15 °C så ikke rør fryser og sprekker.
  • Om du bor i blokk anbefaler vi deg å ta trappene i stedet for heisen. Da får du deg en liten daglig trim samtidig som du sparer sameiet ditt for strøm.

Kontakt oss

Addresse

Brynsveien 13
0667 Oslo

telefon:

800-345-678

epost:

kontakt@stromvalget.no